GroenLinks: 'Pensioenwet is nu niet goed genoeg'
- Claarensteyn
- 13 sep 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 30 sep 2022
Het wetsvoorstel dat er nu ligt voor de pensioenhervorming is 'niet af' en 'niet goed genoeg'. Die conclusie trekt GroenLinks op de eerste dag van de behandeling door de Tweede Kamer van de nieuwe pensioenwet die volgend jaar in zou moeten gaan.
GroenLinks vindt bovendien dat het wetsvoorstel 'niet voldoet' aan de doelstellingen van het pensioenakkoord, dat de partij tot nog toe steunde. Zo zijn volgens Kamerlid Senna Maatoug de afspraken over de verdeling van het pensioenvermogen van €1500 mrd niet helder. Ook is er te weinig geregeld om ook zzp'ers pensioen te laten opbouwen. Maatoug wilde niet zover gaan dat GroenLinks de steun aan het pensioenakkoord helemaal intrekt, maar zei wel: 'Als we vandaag zouden stemmen over deze wet, dan stem ik tegen'.
Met de opstelling van GroenLinks is de kans dat de Pensioenwet per 1 januari aanstaande ingaat, zoals het kabinet wil, verder geslonken. 'We moeten niet aan een datum hangen', sorteerde D66-Kamerlid Marijke van Beukering alvast voor tijdens het wetgevingsoverleg over de nieuwe wet. De coalitie heeft immers steun nodig van oppositiepartijen om de pensioenhervorming die onder het vorige kabinet is afgesproken door de Eerste Kamer te krijgen, waar zij geen meerderheid heeft.
Ook PvdA kritisch
Daarbij rekende pensioenminister Carola Schouten op Partij van de Arbeid en GroenLinks, die hun handtekening onder het pensioenakkoord zetten. Maar ook de PvdA toonde zich maandag kritisch over de plannen. 'Als er niet meer gebeurt om meer mensen pensioen op te laten bouwen, kunnen wij de pensioenhervorming niet steunen', zei Kamerlid Henk Nijboer die zich zorgen maakt over zzp'ers met te weinig pensioen. PvdA en GroenLinks zijn bovendien allebei boos over het uitstel van de tijdens de pensioenonderhandelingen afgesproken verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. 'Pas in 2029 beginnen is voor de PvdA een no go', zei Nijboer.
Individuele potjes
De gehele oppositie van links tot rechts had maandag harde kritiek op de onduidelijkheid in het wetsvoorstel over de verdeling van de huidige collectieve pensioenvermogens — goed voor circa €1500 mrd — over individuele potjes van de deelnemers. En wat die verdeling gaat betekenen voor de kansen op pensioenverhogingen of -verlagingen voor werkenden en gepensioneerden.
In het wetsvoorstel staan bijvoorbeeld twee mogelijke methoden voor het verdelen van de pot, die heel verschillende uitkomsten kunnen hebben. Dat vinden Kamerleden eigenlijk niet uit te leggen. Ook coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie lijken de voorkeur te geven aan een keuze voor een van de twee methoden, de zogeheten standaardmethode. De tweede, de VBA-methode in jargon, zou dan worden geschrapt.
Daarmee zou mogelijk een ander probleem worden opgelost: de vertraging van het advies van de commissie parameters waar vooral Kamerlid Omtzigt en de PVV maandag tegen te hoop liepen. Die onafhankelijke wetenschappelijke commissie moet scenario's opstellen voor de ontwikkeling van de economie, de aandelen en de rente, die pensioenfondsen dan weer gebruiken bij hun sommen voor de overgang en in het nieuwe stelsel. Maar die scenario's zijn vooral van belang in de tweede methode, de VBA-methode.
Donderdag is het aan pensioenminister Carola Schouten om het wetsvoorstel te verdedigen en antwoord te geven op de vele vragen uit de Kamer — alleen GroenLinks had er al 38 — en tegemoet te komen aan de kritiek. Afhankelijk van de antwoorden beslist de Tweede Kamer of het wetsvoorstel plenair behandeld kan worden, de laatste stap voor stemming. Daarna moet hetzelfde proces nog worden doorlopen door de Eerste Kamer.

Коментарі