Uw bestaande pensioenregeling aanpassen aan de Wet Toekomst Pensioenen
- Claarensteyn
- 3 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen
Heeft u momenteel een collectieve pensioenregeling voor uw personeel? Deze pensioenregeling dient vóór 1-1-2028 aangepast te worden aan de Wet Toekomst Pensioenen
.
Op 30 mei 2023 heeft na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). De hoofdlijnen van de WTP, en de gevolgen die het heeft voor werkgevers, hebben we voor u op een rij gezet. De wet is op op 1 juli 2023 ingegaan.
De belangrijkste veranderingen met de komst van de Wet Toekomst Pensioenen
In de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) worden zeven onderwerpen behandeld.
Dit zijn de belangrijkste zaken op een rij:
1.AOW
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een volksverzekering die geldt voor alle ingezetenen van Nederland en voor degenen die in dienst zijn van een Nederlandse werkgever. De AOW-leeftijd hangt af van uw leeftijd.
De AOW-leeftijd gaat minder snel stijgen dan nu het geval is. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd mee met de gemiddelde levensverwachting.
2.Afschaffing doorsnee premieDe premie wordt leeftijdsonafhankelijk en leidend voor de pensioenopbouw. Pensioenopbouw wordt lager naarmate je ouder wordt - degressief.
Er komt een maximaal fiscaal toegestane pensioenpremie.
De hoogte hiervan is 30% tot 2036. Daarna komt er een
additionele ruimte van 3% voor de compensatie van werknemers. Deze premie is
leeftijdsonafhankelijk, dus voor alle werknemers hetzelfde.
3.10% vrije opnameOp de pensioendatum mag de deelnemer maximaal 10% van de pensioenwaarde
opnemen.
4.Eenvoudiger nabestaandenpensioenHet nabestaandenpensioen zal eenvoudiger en uniformer moeten worden. Inmiddels is er meer bekend over de invulling van het nabestaandenpensioen.
5.Nieuwe contractvormenDe nieuwe contractvormen voor pensioenfondsen worden:
a. Het nieuwe pensioencontract;
b. De verbeterde premieregeling;
c. De bestaande premie kapitaalovereenkomst;
d. De bestaande premie uitkeringsovereenkomst;
Alle pensioenregelingen moeten hierop aangepast worden. In deze regelingen is de beschikbare premieregeling het uitgangspunt. Middelloon- en eindloonregelingen met detoekenning van aanspraken, zijn niet meer toegestaan.
6.Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP-ersEr komt een wettelijke verzekeringsplicht voor het arbeidsongeschiktheidsrisico, en er wordt onderzocht hoe ZZP’ers makkelijk voor hun pensioen kunnen sparen.
7.Vervroegd uittredenWerkgevers krijgen tijdelijk de mogelijkheid om fiscaal aantrekkelijke regelingen te treffen voor werknemers die vervroegd met pensioen willen gaan.
De globale tijdlijn ziet er zo uit:

Doorlooptijd traject
Hou rekening met een doorlooptijd van 6-12 maanden. Die tijd heeft u nodig om alle stappen zorgvuldig te doorlopen. En verzekeraars en pensioenfondsen krijgen het druk in de periode 2025 tot en met 2027.
Begeleiding en advies
Heeft u advies & begeleiding nodig om uw pensioenregeling Wet Toekomst Pensioenen-proof te maken? Wij begeleiden u van A tot Z door dit traject. Neem contact op voor meer informatie of plan direct een gratis adviesgesprek in.
Comments